Detoxia aivoille?

Jos aivosi kehittävät jatkuvasti dopamiinia suurissa määrissä, alhaisen tason dopamiini ei tunnu enää riittävän.

Hyvänä esimerkkinä Facebook. Jokainen klikkaus, jokainen tykkäys,  jokainen kommentti, jokainen kissavideo, vie sinua syvemmälle mielihyvän maailman ja dopamiinin tuottaminen vahvistuu enemmän ja enemmän. Näin hyvin helposti sosiaalisen median pyörteissä viuhahtaa tunti tai parikin.


Onko tästä sitten haittaa?

Täytyy myöntää, että on ja ei. Mitä enemmän dopamiinia erittyy,  sen vaikeampaa on nauttia matalan dopamiinin omaavista asioista. Kehomme kehittää dopamiinia aina, kun tiedämme jonkun hyvän asian tapahtuva. Jäätelökioskin näkeminen kertoo aivoillesi, että kohta sinulla on tuo herkullinen pallo kädessäsi ja dopamiinin kehitys alkaa.


Yksi esimerkki matalan dopamiinitason tuotosta on ulkona kävely. Ulkona kävely tuottaa jonkin verran dopamiinia, kun taas esimerkiksi Facebookin ping ääni tuottaa valtavan määrän dopamiinia ja tartut näin ollen samantien puhelimeesi.


Tiede tämän ympärillä ei ole täysin yksiselitteinen, mutta olet varmasti huomannut miten vaikka roskaruokaa himoitaan ja kun sitä on ahtanut itseensä suuria määriä on olo kamala.Miten olisi pieni Dopamiini DETOX?

Voit aloittaa ensin pienissä määrin testaamaan miten kehosi reagoi erilaiseen määrään dopamiinia.
Kokeile laittaa puhelin lentotilaan 30 - minuutiksi ja sen näpräämisen sijaan järjestä vaikka vaatekaappisi.
Tämän jälkeen voit "palkita" itsesi antamalla luvan katsoa vaikka yhden kissavideon ja tykkäillä postauksista.

Olet joskus ehkä huomannut, että kun asioita saadaan järjestykseen kotona, olo on heti parempi. Toimistopöydän siivoaminen epämääräisistä Post It -lapuista ja kirjapinon suoristaminen tuo mielihyvän tunnetta. Siinä juurikin se dopamiinin tuotto tuntuu konkreettisesti.


Voit kokeilla DETOXIA niiden juttujen avulla mitkä koet sillä hetkellä vähemmän kiinnostavaksi.
Yhden kokonaisen päivänkin voi kokeilla olla DETOX- tilassa.

Jossain vaiheessa ne vähemmän kiinnostavat tehtävät kehittyvät mielenkiintoisimmiksi ja pian et enää kaipaa samalla tavalla niitä aikaisemmin stimuloineita asioita.


Miltä sinusta tuntuisi ajatus pienestä Dopamiini DETOX kuurista?


"ANNA AIKAA ITSELLESI"

Copyright Pilates Janica


Kuva 1 :

Kuva 2:


Kommentit

Suositut postaukset